Crematie Informatie

Zodra een dierbare van u is overleden zult u de uitvaart moeten regelen en moeten bepalen of uw dierbare begraven wordt of gecremeerd. Een uitvaart begeleider kan u helpen bij het regelen van de uitvaart en u alle crematie informatie kunnen geven die u wilt weten. Hieronder zult u een korte beschrijving vinden over hoe een crematie werkt.
U hoeft natuurlijk geen gebruik te maken van de diensten van een uitvaartbegeleider en als u geen uitvaart verzekering hebt dan zult u de kosten bovenop die van de crematie zelf op moeten hoesten. Als u wel een uitvaart verzekering hebt dan is het raadzaam om wel gebruik te maken van de aangeboden diensten, ze worden immers door de verzekering betaald en u hebt er recht op. U hebt bovendien wel iets anders aan uw hoofd en zit u er niet op te wachten om van alles te moeten regelen. Een uitvaartbegeleider zal u helpen met het regelen van de uitvaart van A to Z en u elk beslispunt voor leggen die er te nemen is. Zo zal een uitvaartbegeleider bij het crematorium informatie over de crematie mogelijkheden inwinnen en voor u alle afspraken maken. Ook zal hij of zij met u het crematie verloop doornemen en dit met het crematorium regelen. Als het een en ander nieuw voor u is dat kunt u bij hem of haar terecht voor een uitel over de werking van een crematie. Een uitvaartbegeleider is er om u bij te staan in een hele moeilijke tijd en daar wordt hij of zij voor betaald, maak daar dus gebruik van.

Het cremeren wordt sinds 1914 in Nederland gedaan nadat veertig jaar eerder een vereniging opgericht werd die de christelijke traditie van het begraven wilde doorbreken. De Nederlandse wetgeving stond het cremeren in het begin niet toe en pas in 1955 is het recht om te kiezen voor een crematie in de wet vastgelegd waarmee het legaal werd. Het moest toen nog veertig jaar duren voordat volgens de informatie crematie gelijkgesteld werd aan het begraven. Waar in het begin nog steeds de meeste mensen voor een begrafenis kozen is vanaf 2003 het aantal mensen dat er voor koos om gecremeerd te worden groter dan het aantal mensen dat zich begraven liet. De werking van een crematie heeft daarmee de voordelen van het cremeren bewezen en is niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

Het crematie verloop is helemaal naar uw eigen wensen of die van de overledene aan te passen maar zal een aantal vaste onderdelen bevatten. De uitvaart begeleider of het crematorium kan u informatie over de crematie verschaffen en u inlichten over de mogelijkheden. Na de ontvangst zal een medewerker de genodigden naar de aula leiden waar de uitvaart plechtigheid plaats vindt. Hier is de mogelijkheid voor sprekers om een woordje te doen en ook het spelen van muziek is mogelijk. Vaak kunt u zelfs een bandopname van de crematie laten maken en als u video opname wilt dan kunt u dit overleggen met het crematorium. Na de plechtigheid zal de kist met de overledene de aula verlaten, hoe dit exact gaat is per crematorium verschillend en u kunt dit bij de uitleg van de werking van de crematie vragen. De genodigden zullen hierna naar de koffiekamer gebracht worden waar afhankelijk van de voorkeur koffie met een broodje of cake geserveerd wordt. Ook hier kunt u het een en ander naar wens invullen en het crematorium zal u dit eventueel via uw uitvaartbegeleider laten weten.

Na de plechtigheid zal de kist met de overledene naar de verbrandingsoven worden gebracht. Een medewerker van het crematorium zal een aantal papieren in controleren en is orde maken. Voor een optimale werking van de crematie en uit milieu overwegingen worden plastik en metalen onderdelen van de buitenkant van de kist verwijderd en wordt een vuurvast steentje met een identificatie nummer in de kist geplaatst. Dit nummer dient als identificatie van de as en zal na de crematie verwijderd worden, zodra de as in de asbus of de aszak gedaan wordt dit nummer in de asbus op de aszak aangebracht. U zult het crematorium moeten laten weten door voor of na de crematie informatie te geven aan het crematorium over wat u met de as wilt doen. U kunt er voor kiezen om het crematorium de as te laten verstrooien of bij te laten zetten of u kunt de as zelf verstrooien. Ook kunt u de as in ontvangst nemen en gaan shoppen voor goedkope urnen om de as zelf te bewaren als tastbare herinnering aan uw overleden dierbare.